Równanie Trygonometryczne
pasażer: WIELKIE POMOCY!
sin4x−cos5x=0 w przedziale <0,π2>. Poomożecie? Mam na to pomysł, ale nie umiem zakończyć.
20 kwi 18:34
kylo1303: sin4x=cos5x
wzory redukcyjne, zamieniasz np. cosinusa na sinusa i przyrownujesz katy
20 kwi 18:39
Tomek: cos5x=cos(4x+x)=co4x*cosx−sin4x*sinx
a potem rozpisujesz jako np sin4x=2sin2xcos2x
20 kwi 18:43
pasażer: właśnie .. wiem. Tylko nie umiem doprowadzić do końca. doszłam do takiej postaci:
sin4x=sin(
π2−5x)
i tutaj zaczyna się mój dylemat. Jak dokończyć do zadanie? Ze względu na taką ciasną dziedzinę?
4x=
π2−5x+2kπ V 4x=π−
π2+5x+2kπ
dobrze? Bo czuje, że coś mieszam już
20 kwi 18:46
pasażer: o, Tomek o takim rozwiązaniu nie pomyślałam. Za chwile nim pokombinuje

Ale pomoglibyśmy mi z
tym pierwszym sposobem?
20 kwi 18:48
Bogdan:
| | π | | π | |
dla x∊<0, |
| >: sin4x = cos5x ⇒ sin4x = sin( |
| − 5x) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
4x = |
| − 5x ⇒ 9x = |
| ⇒ x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 18 | |
20 kwi 18:50
kylo1303: Bogdan już napisał rozwiązanie, ale tak abstrahując od tego zadania, przedziały wykonałeś
poprawnie, wtedy przenosisz "iksy" na jedną stronę i miałbyś rozwiązanie
20 kwi 18:52
pasażer: dziękuję! Tak wlaśnie kombninowałam Bogdan, ale ktoś mi powiedział, że ma być więcej niż jedno
rozwiązanie

żadnego okresu (2kπ?) nie dodajemy?
20 kwi 18:54
Bogdan:
| | π | |
rozwiązanie jest w pierwszej ćwiartce, x∊<0, |
| > |
| | 2 | |
20 kwi 18:56
pasażer: Ja przepraszam, jeśli bluźnię (mózg mi się przegrzewa na 2 tygodnie przed maturą.

) Ale..
tak, dziedzina jest określana w pierwszej ćwiartce, ale nasz wykres sin4x, jest 'zwęzony'
czterokrotnie, więc defacto cały wykres nad się mieści w
π2 czyli.. powinny być 2
rozwiązania?
20 kwi 19:02
Bogdan:
Gratuluję dociekliwości.
Zawsze można przeprowadzić analizę rozwiązania bez zawężania dziedziny.
| | π | | π | |
4x = |
| − 5x + k*2π lub 4x = |
| + 5x + k*2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
9x = |
| + k*2π lub x = − |
| − k*2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | | π | |
x = |
| + k* |
| lub x = − |
| − k*2π |
| | 18 | | 9 | | 2 | |
| | π | | 4π | | π | | π | |
dla k = −2: x = |
| − |
| < 0 lub x = − |
| + 8π > |
| |
| | 18 | | 9 | | 2 | | 2 | |
dla k = −1: ...
itd, spróbuj dalej samodzielnie
20 kwi 19:12
kylo1303: | | π | |
Chyba masz rację, tak na szybko patrząc to na pewno rozwiązaniem będzie jeszcze x= |
| |
| | 2 | |
20 kwi 19:13
pasażer: Bardzo dziękuję.

wyszły trzy rozwiązania,
π18 ,
5π18,
π2, wszystko się zgadza!
20 kwi 19:20
pasażer: ps. jak Wy to robicie, że te ułamki są takie wyraźne?
20 kwi 19:21
20 kwi 19:25
sinus: zamiast małego u dajesz U
20 kwi 19:26
pasażer: faktycznie, ślicznie dziękuję!
20 kwi 19:30