Równanie z kiełbasy
Równina: Witam

Rozwiąż równanie:
x
4−3x
2+2=0
x
2=t
t
2−3t+2=0
delta=1
t=1 lub t=2
W odpowiedziach jest napisane: x=−
√2 lub x=1 lub x=
√2
Proszę o pomoc
20 kwi 18:01
Dominik: w odpowiedziach brakuje x = −1. poza tym wszystko jest ok, po prostu nie skonczyles rozwiazywac
rownania. przeciez nalezalo obliczyc x, a nie t. zatem wracamy do podstawienia t = x2 (z
zalozeniem t ≥ 0) i mamy
x2 = 1 ∨ x2 = 2
dokoncz
20 kwi 18:09
Równina: x=1 v x=
√2 v x=−
√2
czyli tak?
Dziekuję za pomoc
20 kwi 18:15
Dominik: dla rownania x2 = 1 sa dwa pierwiastki, nie jeden.
20 kwi 18:21
krystek: Włączę się x2=1⇒ x2−1=0 ⇒ (x+1)(x−1)=0
20 kwi 18:22
Dominik: moja nauczycielka radzila uczniom, ktorzy gubili ujemny pierwiastek, sprowadzac takie rownania
do postaci iloczynowej.
x2 − 1 = 0
(x − 1)(x + 1) = 0
i nie sposob zapomniec o −1
20 kwi 18:22
Równina: Czyli rozwiazania sa 4?
20 kwi 18:27
Równina: będzie jeszcze − √1
20 kwi 18:28
Równina: czy − √1 nie nalezy do rozw. bo t≥0 ?
20 kwi 18:29
krystek: to jest x a nie t ( t=1 lub t=2)
20 kwi 18:37