Geometria analityczna - studia
Grześ: Mam takie zadanie, z którym nie potrafię sobie poradzić:
Niech T: R
3 −−−> R
3 bedzie odbiciem symetrycznym względem płaszczyzny:
π : r=r
0+tv
1+sv
2 , gdzie
r
0=(1,1,1), v
1=(1,2,2), v
2=(0,1,−1). Znajdując wektory własne i wartości własne tego
przekształcenia, wyznaczyć jego macierz w bazie wektorów własnych.
Jak zabrać się za to zadanie? W sensie jak wyznaczyć macierz przekształcenia?
Bo potem już schematycznie szuka się wektorów własnych.
Bardzo proszę o pomoc
20 kwi 17:58
Grześ: wie ktoś?
20 kwi 19:30
Krzysiek: A=(x1,y1,z1) punkt który będziemy odbijać symetrycznie
A'=(x2,y2,z2)−odbicie symetryczne punkt A względem płaszczyzny
rzut punktu A na płaszczyznę znajdziemy porównując równanie prostej przechodzącej przez punkt A
i prostopadły do π.
niech rzut punktu to będzie P
wtedy:wektor AP=wektorPA'
znając A,P wyznaczmy A'
mi wyszło:
(x1,y1,z1)→(1/5(−11x2+4y2+4z2+8),1/5(4x2+4y2−z2−2),1/5(4x2−y2+4z2−2))
20 kwi 19:53