matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aaa
:):
Rozwiąż
3x+1
=m
x
20 kwi 17:40
Dominik:
3x + 1
= m x ≠ 0
x
3x + 1
− m = 0
x
3x + 1 − mx
= 0
x
3x + 1 − mx = 0 (3 − m)x + 1 = 0
1
x = −
m ≠ 3
3 − m
20 kwi 17:42
cute:
x≠0, 3x+1 = mx 3x − mx = −1 x(3−m) = −1
1
x = −
3−m
20 kwi 17:43