dowód, nierówność
maniek93: Mam pewne zadanie ale nie wiem jak się wpisuje na forum kilka wartości pod tym samym
pierwiastkiem... Nie rozumiem przejścia w dowodzie skoro x+y > z , to zapisuję że
pierwiastek z x2 + y2 + z2 (wszytko to pod jednym pierwiastkiem) < z2 + z2 + z2 (
i to wszystko też pod jednym pierwiastkiem).
20 kwi 17:14
maniek93: pomoże ktoś
20 kwi 19:01
PW: Z założenia, że x+y>z wyciągasz wniosek, że
√x2+y2+z2 <
√z2+z2+z2 ?
| | 1 | |
Kontrprzykład: x=1, y=1, z= |
| |
| | 2 | |
21 kwi 19:34