matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
pit:
lnx
proszę o pomoc w całce ∫
dx
x(3−lnx)
20 kwi 17:12
Patryk:
raczej lnx=t
20 kwi 17:23
Mila:
II
1
[3−lnx=t, −
dx=dt, lnx=3−t]
x
lnx
3−t
t−3
∫
dx=−∫
dt=∫
dt=
x(3−lnx)
t
t
3
=∫dt−∫
dt=t−lnt= 3−lnx−ln|3−lnx|+C
t
20 kwi 21:25