abel
zombi: ABEL ABEL ABEL
Liczby dodatnie x
k i y
k (k=1,2,...,n)
spełniają warunki:
1
o
x
1y
1 < x
2y
2 < .. < x
ny
n
2
o
x
1 + x
2 + ... + x
n ≥ y
1 + y
2 + ... + y
n
Udowodnij, że
Teraz przyjmijmy, że a
i = x
i−y
i, więc z drugiego warunku
a
1+a
2+...+a
n ≥0
| | 1 | |
Oraz bi = |
| Z pierwszego warunku |
| | xiyi | |
b
1 ≥ b
2 ≥...≥b
n>0
Stąd od razu mamy tezę (Lemat, który udowadnia się tożsamością Abela)
∑
n a
ib
i ≥0
Mógłby ktoś przejrzeć, czy gdzieś nie ma błędu, którego ja nie widzę? A znając życie gdzieś
jest i zadanie jest źle.