Sprawdzenie rozwiązanego podpunktu
Iza: Ustal dziedzinę wyrażenia wymiernego:
najpierw obliczyłam delte:
Δ=b
2−4ac
Δ=−4
2−4*3*0
Δ=16−0
Δ=16
√Δ=4
następnie
−b−
√Δ
x
1= −−−−−−−
2a
−4−
√4 8 4
x
1= −−−−−−−−− = −−−−−−− = −−−−−
2*3 6 3
−b+
√Δ −4+
√4 0
x
2= −−−−−−−−−− = −−−−−−−−− = −−−−−=0
2a 2*3 6
x∊R\{0,4/3}
proszę o sprawdzenie gdzie jest błąd?
20 kwi 16:21
Damian: jest ok.
3x2−4x=x(3x−4)
x=0 lub 3x−4=0
x=0 lub 3x=4
x=0 lub x=4\3
Dziedzina x nalezy R\{0;4/3}
20 kwi 16:24
Bogdan:
można bez Δ.
| | 4 | | 4 | |
Założenie: 3x2 − 4x ≠ 0 ⇒ 3x(x − |
| ) ≠ 0 ⇒ x ≠ 0 i x ≠ |
| |
| | 3 | | 3 | |
20 kwi 16:29
Iza:
Δ=b
2−4ac
Δ=9
2−4*1*20
Δ=81−80
Δ=1
czy dobrze mi wyszła delta?
20 kwi 16:41
Bogdan:
Dobrze, ale nie tworzy się w zapisie słupków
Δ =
Δ =
Δ =
Δ =
Zapis powinien raczej tak wyglądać:
Δ = 92 − 4*1*20 = 81 − 80 = 1
20 kwi 16:55
Iza: Ale my obliczamy na lekcji tworząc słupki.
20 kwi 17:03
krystek: I tracicie czas. Pozdrawiam.
20 kwi 17:08
Iza: A miejsca zerowe dobrze obliczyłam?
−9−√1 8
x1=−−−−−−−− = −−−−−−−−− = −4
2*1 2
−9+√1 −10
x2=−−−−−−−− = −−−−−− = −5
2*1 2
20 kwi 17:08
krystek: Dziecko kochane −9+(−1)=−10
20 kwi 17:11
Iza: Nie jestem dzieckiem chamuj się gościu.
20 kwi 17:12
krystek: Przepraszam !
20 kwi 17:13
Iza: To może mi ktoś wytłumaczyć co jest w tym źle?
W odpowiedziach było że dziedzina powina wyść −4,−5
20 kwi 17:17
Iza: Prosze tylko sprawdzcie.
20 kwi 17:43
Krzysiek : To z e Krystek CI napisala dziecko kochane to powinnas sie cieszyc.. BO ja np mam corki prawie
dwa razy starsze od Ciebie. Tak samo Krystek . Tak. Tak. Takie stare zgredy jak wy to
mowicie tez sa na tym forum zeby im mozgi nie zamarly .
Teraz popatrz na swoj post z 17.08
| | −9−1 | |
Patrz co piszesz x1= |
| ={8}{2}=−4 |
| | 2 | |
To teraz popatrz jakie bzdury napisalas
−9−1=−10
poza tym jak moglo ci wyjsc jak dzielisz dwie liczby dodatnie wychodzi liczba ujemna


!.
Takie rzeczy to tylko w Erze. Dopasowalas wynik . Nie
I pierwiastek z 1 rowna sie 1 popraw wyniki i napisz
20 kwi 18:13
Krzysiek : | | −9−1 | | −10 | | −8 | |
Teraz mam czas to zobacz x1= |
| = |
| =−5 x2={−9+1}{2}= |
| =−4 To |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dziedzina =ℛ\{−4,−5}
20 kwi 19:56
Iza: Już do tego doszłam sama.
20 kwi 22:37
Krzysiek : No to na zdrowie

i masz
20 kwi 23:22