Oblicz sinusy
qulla: W trójkącie ABC (równobocznym) obrano taki punkt D na odcinku BC, że BD/DC = 3/1. Oblicz sinusy
kątów, na jakie został podzielony kąt CAB przez odcinek AD.
20 kwi 15:31
Bogdan:

Kąty α i β są ostre.
I sposób:
c
2 = (2a
√3)
2 + a
2 ⇒ c
2 = 13a
2 ⇒ c = a
√13
Korzystając z twierdzenia kosinusów otrzymujemy:
a
2 = (4a)
2 + c
2 − 2*4a*c*cosα ⇒ cosα = ... ⇒ sinα =
√1 − cos2α
(3a)
2 = (4a)
2 + c
2 − 2*4a*c*cosβ ⇒ cosβ = ... ⇒ sinβ =
√1 − cos2β
II sposób
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkata CDA: PCDA = |
| *a*2a√3 oraz PCDA = |
| *4a*a√13*sinα |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | √3 | |
| *a*2a√3 = |
| *4a*a√13*sinα ⇒ sinα = |
| |
| 2 | | 2 | | 2√13 | |
Analogicznie wyznaczyć można sinβ.
20 kwi 16:25
qulla: Panie Bogdanie, dziękuję Panu bardzo za pomoc z tym zadaniem!
20 kwi 16:32
Bogdan:
20 kwi 16:40
qulla: Ale dlaczego wysokość w tym trójącie równobocznym wynosi 2a√3?
21 kwi 12:02
Bogdan:

Z twierdzenia Pitagorasa:
h =
√16a2 − 4a2 =
√12a2 = 2a
√3
albo
| h | |
| = tg60o ⇒ h = 2a√3 bo tg60o = √3 |
| 2a | |
albo z wzoru na wysokość trójkąta równobocznego o boku długości 4a
albo od razu na podstawie własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o
h = 2a
√3
21 kwi 16:09
qulla: O matko, panie Bogdanie, jeszcze raz bardzo dziękuję, bo właśnie tak patrzę i patrzę i przecież
h w
trójkącie równobocznym a
√3*
12, ale teraz moje wątpliwości zostały całkowicie rozwiane
21 kwi 16:14