Zbiór liczb
matma: Oblicz:
| | 1 | | 1 | |
a) x3 − |
| jeżeli x − |
| = 2 |
| | x3 | | x | |
| | a2+1 | | 1 | |
b) |
| jeżeli √a − |
| = 2 |
| | a | | √a | |
20 kwi 14:59
Rafał: Wie ktoś jak to rozwiązać?
20 kwi 17:37
Rafał: Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
20 kwi 18:13
Bogdan:
| | 1 | |
zacznij tak: (x − |
| )3 = 23 |
| | x | |
20 kwi 18:19
Rafał: a co następnie zrobić?
20 kwi 18:27
zombi: Wzorek sobie musisz wyprowadzić kulturalnie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x− |
| )3 = x3 − |
| −3(x− |
| ) |
| | x | | x3 | | x | |
20 kwi 18:30
20 kwi 18:31
zombi: Drugi przykład analogicznie, tylko jest do kwadratu
20 kwi 18:31
zombi: | | 1 | |
No tylko ciebie pytają o x3− |
| czyli |
| | x3 | |
przekształcasz wzór i dostajesz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3− |
| =(x− |
| )3+3(x− |
| ) |
| | x3 | | x | | x | |
Albo tak jak ty zrobiłes
masz
| | 1 | | 1 | |
x3− |
| =8+3(x− |
| =8+3*2=14 |
| | x3 | | x | |
20 kwi 18:33
Rafał: tak już rozumiem

dziękuję za pomoc
20 kwi 18:36
Madzialena : Próbowałam zrobić te zadanie i jakoś nie wychodzi, podpowie ktoś jak zrobić przykład b
20 kwi 18:46
zombi: | a2+1 | | 1 | | 1 | |
| =a+ |
| =(√a)2+ |
| |
| a | | a | | (√a)2 | |
20 kwi 18:52
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
√a − |
| = 2 /2 ⇒ a − 2 + |
| = 4 ⇒ a + |
| = 6 |
| | √a | | a | | a | |
20 kwi 18:54