Parametryzacja stożka
majk: Mam do policzenia całkę powierzchniową ∫∫√x2+y2dS, przy czym S to pole powierzchni bocznej
stożka x29+y29=z216 i 0≤z≤4. Żeby to policzyć, powinienem sparametryzować
stożek. Próbowałem skorzystać ze współrzędnych walcowych
x=rcosα
y=rsinα
z=r
ale wynik wyszedł mi całkowicie inny niż odpowiedź. Jak powinienem opisać ten stożek żeby
policzyć tą całkę?
20 kwi 14:47
20 kwi 15:13
majk: Wynik to 30π, mi po sparametryzowaniu stożka wyszło (1/3)(128π√3). Nie za bardzo wiem, jak
sobie poradzić po policzeniu z'x ,z'y, w jakich granicach całkować?
20 kwi 15:34
Krzysiek: z=4/3√x2+y2
jeżeli z∊[0,4] to 0≤x2 +y2≤9
przejdź na współrzędne biegunowe a otrzymasz wynik 30π
20 kwi 15:39