Skala i współrzędne środka jednokładności
Rozyczka94: Znajdź współrzędne środka jednokładnosći i jej skalę, jeśli obrazem odcinka o końcach A=(−1,2)
i B=(5.5) jest odcinek o końcach A'=(2,−1) oraz B'=(0,−2)
Prosze o pomoc...
20 kwi 14:13
pigor: ..., wychodzi mi
| | 1 | | 5 | | 1 | |
O=(− |
| , |
| ) − środek , k= |
| − skala jednokładności , a co masz w odp.  .  |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
20 kwi 14:38
Bogdan:
Prowadzimy dwie proste: k
1 (zawiera punkty A i A') i k
2 (zawiera punkty B i B')
| | −1−2 | |
k1: y = a1x+b1, a1 = |
| = −1, y = −(x + 1) + 2 ⇒ y = −x + 1, |
| | 2−(−1) | |
| | −2−5 | | 7 | | 7 | | 7 | |
k2: y = a2x+b2, a2 = |
| = |
| , y = |
| (x −5) + 5 ⇒ y = |
| x − 2 |
| | 0−5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Środek jednokładności S leży na przecięciu linii k
1 i k
2, trzeba więc rozwiązać układ równań:
| | 7 | |
y = −x + 1 i y = |
| x − 2 |
| | 5 | |
| | 5 | | 1 | |
Po rozwiązaniu otrzymujemy S = ( |
| , − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
W celu wyznaczenia skali jednokładności k wyznaczamy współrzędne wektorów: SA'
→ i SA
→:
albo SB'
→ i SB
→
| | 5 | | 1 | | 5 | | 7 | |
SB'→ = [0 − |
| , −2 − (− |
| )] = [− |
| , − |
| ] |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 1 | | 15 | | 21 | |
SB→ = 5 − |
| , 5 − (− |
| )] = [ |
| , |
| ] |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
k = |
| = − |
| albo k = |
| = − |
| |
| | | | 3 | | | | 3 | |
20 kwi 15:20
pigor: ... o! musiałem się pomylić w równaniach prostych i dobrze , że nie straciłem czasu . ...
20 kwi 15:31
pigor: .., albo po prostu pomyliłem współrzędne . ...
20 kwi 15:33