| |2x − 4| | ||
Wyznacz zbiór wartości funkcji y = | ||
| x − 1 |
| |2x−4| | 2{x−2} | |||
y= | = | = | ||
| x−1 | x−1 |
| −2(x−2) | 2(x−2) | |||
= ( | gdy x−2< 0 ) lub ( | gdy x−2 ≥0 ) = | ||
| x−1 | x−1 |
| −2(x−1−1) | 2(x−1−1) | |||
= ( | gdy x< 2 ) lub ( | gdy x ≥2 ) = | ||
| x−1 | x−1 |
| −2(x−1)+2) | 2(x−1)−2) | |||
= ( | gdy x< 2 ) lub ( | gdy x ≥2 ) ⇒ | ||
| x−1 | x−1 |
| 2 | −2 | |||
⇒ (y= −2+ | gdy x<2) lub (y= 2+ | gdy x ≥2) , | ||
| x−1 | x−1 |
, znowu − zaraz znikam z forum ;
ma być : y< −2 lub y≥ 0 ⇔ y∊(−∞;−2) U <0;+∞)= Z.w..