Funkcja f jest okreslona wzorem f(x)=p{3}x+2 . Wyznacz wzór funkcji liniowej g
Madzik: Funkcja f jest okreslona wzorem f(x)=
√3x+2 . Wyznacz wzór funkcji liniowej g, której wykres:
| | 1 | |
przechodzi przez punkt P(7, −1 |
| ) i przecina oś y w tym samym punkcie co wykres funkcji |
| | 2 | |
f.
20 kwi 13:58
Osxx: wartość dla której f(x) przecina oś Y:
f(0)=
√3 * 0 + 2 = 2
czyli f(x) przecina oś Y dla Q(0,2).
wzór g(x):
| | 1 | |
y=ax+b, P(7, −1 |
| ), Q(0,2) |
| | 2 | |
{ 2=a*0+b
b=2
14a = − 4 − 3
14a= −7 /:14
20 kwi 14:22
Osxx: To jest zrozumiałe czy nie?..
20 kwi 14:28
Madzik: tak, tak, ogarnełam, dzieki
20 kwi 15:05
Osxx:
20 kwi 15:27