Dla jakich argumentów funkcja f(x)= -2/3x +2 przyjmuje wartosci wieksze od 2
Madzik: Dla jakich argumentów funkcja f(x)= −2/3x +2 przyjmuje wartosci wieksze od 2. Jak to policzyc,
od czego zaczac?
20 kwi 13:11
mogę się mylić : Zacznij od poprawnego zapisania treści. Użyj U żeby zrobić ułamek i wtedy Ci pomogę
20 kwi 13:20
Madzik: Dla jakich argumentów funkcja f(x)= −
23x +2 przyjmuje wartosci wieksze od 2. Jak to
policzyc, od czego zaczac? oj tam szczegół
20 kwi 13:28
Krzysiek : Zauwaz ze jest to bardzo wazny szczegol gdyz jesli funkcja by wygladala tak
| | −2 | |
y= |
| to dziedzina funkcji jest R\{−2/3} |
| | 3x+2 | |
| | 2 | |
Natomiast dziedzina funkcji y=− |
| x+2 jset zbior liczb R |
| | 3 | |
| | 2 | |
Jesli wartosc funkcji ma byc wieksza od 2 to rozwiaz − |
| x+2>2 i yznacz x−sy czyli te |
| | 3 | |
argumenty dla ktorych wartosc funkcji opisanej tym wzorem bedzie >2
20 kwi 14:23
20 kwi 14:24