Algebra
ciekawski: Układ równań:
Wybierz i uzasadnij:
a)dla pewnej wartości nie ma rozwiązań (jeśli tak to jakiej),
b)dla każdej wartości a ma rozwiązanie,
c)dla pewnej wartości a ma nieskończenie wiele rozwiązań (jeśli tak to jakiej)
d)dla każdej wartości a nie ma rozwiązań
e)dla pewnej warotści a ma dokładnie 3 rozwiązania (jeśli tak to jakiej)
Proszę o wytłumaczenie.
20 kwi 12:36
mogę się mylić : Odp. a według mnie
20 kwi 12:52
mogę się mylić : Odp. a według mnie
20 kwi 12:52
wmboczek: cześć podpunktów jest wzajemnie się wykluczająca a)
dla a=6 mamy sprzeczny
dla a=3 mamy 1 rozwiązanie
dokładnie 3 rozw być nie może
20 kwi 12:54
ciekawski: jest jakiś przedział na to?
20 kwi 13:29
Trivial:
Po prostu rozwiąż ten układ. Można go zapisać przy pomocy macierzy:
Wystarczy policzyć wyznacznik:
Widzimy że jeśli będą problemy to tylko dla a = 6. Podstawiając do równania
widzimy, że układ jest sprzeczny, gdyż 6 ≠ 2*4.
20 kwi 14:07
Trivial: Czyli dla a = 6 układ sprzeczny, dla a ≠ 6 ma dokładnie jedno rozwiązanie.
20 kwi 14:09
ciekawski: Dziękuję, widzę, że jednak warto przerobić macierze
20 kwi 15:13