Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego.
wajdzik: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (an), wiedząc, że:
a2+a3=34 i 2a3−a4=11
a1+r+a1+2r=34
2a1+3r=34
I teraz przy tym drugim wyrażeniu mam problem, ja to widzę tak:
2a3−a4=11
2(a1+2r)−(a1+3r)=11
2a1+4r−a1−3r=11
a1+r=11
I idąc dalej r wychodzi mi 12. Ma wyjść:4.
Mógłby ktoś zerknąć?
20 kwi 12:05
Kaja: mnie też r wyszło 12. może w odpowiedziach jest błąd
20 kwi 12:12
wajdzik: Zacznijmy od początku bo źle sam zrobiłem zadanie:
a
2+a
5=34 i 2a
3−a
4=11
a
1+r+a
1+4r=34
2a
1+5r=34
Drugie wyrażenie:
wyjdzie tak samo...
a
1+r=11
{a
1+r=11
{2a
1+5r=34
a
1=11−r
2(11−r)+5r=34
22−2r+5r=34
3r=12
r=4
Wyszło!
20 kwi 12:18
Kaja:
20 kwi 12:20