Całka oznaczona z sin(x)^2 pod pierwiastkiem
majk: ∫
√sin(x)2dx w granicach od 0 do 2pi
próbuję to rozbroić z wartości bezwzględnej, rozbijając na dwa przypadki i otrzymując
= −cos(x)+C, dla sin(x)≥0
= cos(x)+C, dla sin(x)<0
przy czym, podstawiając granice całkowania otrzymuje:
(−1−(−1))=0
co według mojego zbioru i wolframa jest błędne
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+sqrt%28sin%28x%29%5E2%29+from+0+to+2pi
co robię źle?
20 kwi 11:35
Trivial:

∫
02π|sinx|dx = 2*∫
0π|sinx|dx = 2*∫
0πsinxdx = 2*[−cosx]
0π = −2*(−1−1) = 4.
20 kwi 11:51
Trivial:
A rozbijając z wartości bezwzględnej też powinno wyjść.
∫02π|sinx|dx = ∫0πsinxdx + ∫π2π(−sinx)dx = [−cosx]0π + [cosx]π2π
= (1+1) + (1−(−1)) = 4.
20 kwi 11:55
majk: super, zrozumiałem gdzie był mój błąd rozumowania. wielkie dzięki!
20 kwi 12:07