pytanie o dzielenie liczby
zax: Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego przy dzieleniu 1 przez 5 otrzymam resztę 1..

jestem
licealistą..
20 kwi 11:16
Kaja: reszt to raczej będzie 5 a nie jeden
20 kwi 11:20
krystek: 1:5=0 r5 ponieważ 5*0+5=5
20 kwi 11:23
Mateusz:
dzielenie z resztą sie kłania

A−dzielna
B−dzielnik
C−wynik dzielenia całkowitoliczbowego
R−reszta z dzielenia A przez B
R=A−B*C przykład:
21:8=2 czesc ułamkową czyli 0,625 odrzucam i reszta z dzielenia wynosi:
R=21−8*2=5
20 kwi 11:24
PW: Definicja się kłania.
1=0•5+
1
0 to iloraz, a
1 to reszta z dzielenia przez 5.
Zapisują to czasem
i mówią: reszta z dzielenia 1 przez 5 jest równa 1.
Podobnie
− reszta z dzielenia 6 przez 5 jest równa 1
20 kwi 11:25
zax: tez tak wlasnie myslalem, wiec kumpel który mi to wpajał nie miał racji...a jeżeli dzieliłbym
0:5 to co wtedy?
20 kwi 11:25
Kaja: zero
20 kwi 11:26
krystek: ale sie kropnęłam 1:5=0r1 5*0+1=1
20 kwi 11:27
zax: aaaa to teraz rozumiem, ze byłem w błędzie..dziękuję Wam
20 kwi 11:28
Mateusz: I jeszcze co z tego wynika jezeli przy dzieleniu A przez B oczywiscie B≠0 zeby
PW zaraz
nie upomniał

otrzymujemy iloraz C i reszte R to wtedy A=C*B+R a to powinno juz wynikac ze
szkoły podstawowej i stamtąd powinno byc wyniesione
20 kwi 11:29
Kaja: ja też
20 kwi 11:30
PW: Mateusz, dziękuję za docenienie moich wysiłków na tym forum zmierzających do precyzji
wypowiedzi, ale sądzę, że nie dorównuję Twojej wiedzy (coś wiedziałem, ale było to dawno temu,
a narządy nieużywane zanikają).
20 kwi 11:46
Mateusz:
Oj na pewno nie jestem lepszy od ciebie z matematyki na 100% widząc jak pięknie rozwiązujesz
niektóre skomplikowane zadania−ja bym sie chyba musiał dobrze z pół dnia zastanowić jak to
ruszyć. No pewnie że narządy nieużywane zanikają dlatego wszyscy ich tu używamy

Pozdrawiam
20 kwi 14:13
bash: Przepraszam, że się wcinam, ale może studiuje ktoś z Was informatykę?
20 kwi 14:21
Mateusz:
A z czym masz problem?
20 kwi 14:23
bash: Wybieram się na ten kierunek i chciałbym pogadać po prostu z kimś kto go studiuje/studiował..
20 kwi 14:24
Mateusz: Aha to Trivial będzie chyba odpowiednim kandydatem do rozmowy on studiuje teraz
ewentualnie asdf
20 kwi 14:28
bash: okej, dziękuję bardzo za informacje
20 kwi 14:29
Bogdan:
Nawiązując do tego zadania proponuję zabawić się i znaleźć wzór na obliczenie
reszty r z dzielenia dowolnej liczby całkowitej c przez dowolną liczbę całkowitą
różną od zera d (dzielna i dzielnik mogą być liczbami dodatnimi oraz ujemnymi).
20 kwi 15:25