matematykaszkolna.pl
Prawodpodobieństwo BLS: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej lub podzielnej przez 3. Trochę się gubię z wyliczeniem liczb podzielnych przez 3. Moglibyście pomóc?
20 kwi 11:10
BLS: podbijam
20 kwi 11:31
Artur z miasta Neptuna: Wskazowka A) 0 nie moze byc pierwsza cyfra tej liczby B) parzysta to taka kto bedzie miala ostatnia 0 C) podzielna przez 3 to taka ze suma cyfr podzielna przez 3 (czyli suma wynosi 3, 6 lub 9) D) podzielna przez trzy i parzysta to oba warunki
20 kwi 11:33
BLS: No i do tego wszystkiego doszedłem. Jak już policzyłem parzyste, to żeby wyeliminować te liczby, które są zarówno parzyste jak i podzielne przez 3, postanowiłem policzyć tylko nieparzyste podzielne przez 3. Liczyłem to w ten sposób: Pierwsza i ostatnia cyfra to 1. Więc na pozostałych ośmiu miejscach suma cyfr ma wynieść 1, 4 lub 7. Tylko teraz gubię się przy zliczaniu tych cyfr, bo permutacji raczej zastosować nie mogę.
20 kwi 11:39
Artur z miasta Neptuna: Z 7 dostepnym miejsc jedna zajmuje 1 z 7 dostepnym miejsc cztery zajmuje 1 z 7 dostepnych miejsc siedem zajmuje 1
20 kwi 11:43
BLS: Wciąż nie radzę sobie z sytuacją, gdy mam cztery lub siedem jedynek. Jak wsadzę pomiędzy nie jedno zero powstaje zupełnie nowa liczba. Mam to zliczać po kolei?
20 kwi 11:56
Artur z miasta Neptuna: Liczysz odzielnie −−− jedna 1 oddzielnie −−− cztery 1 oddzielnie −−− siedem 1 Rozwiazujezz to kombinacja czy tam wariacja (nie pamietam co bylo czym)
20 kwi 11:59
BLS: Cholera, wciąż nie potrafię tego zrobić. Mógłbyś opisać sposób ich zliczania?
20 kwi 12:09
BLS: Byłbym wdzięczny, gdyby któryś z forumowiczów jednak skusił się na podanie w miarę dokładne opisu zliczania liczb podzielnych przez 3. Artur z miasta Neptuna, dzięki za dotychczasową pomoc.
20 kwi 12:41