ad
sinus: Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
| | |2x + 1| | |
|2x − 6| − 3|0,5x +2| − √x2 + 6x +9 − |
| dla x ∊(−3;1) |
| | 2x + 1 | |
20 kwi 10:33
use: masz wartosc bezwzgledną |2x−6| wiesz że x ∊(−3;1)
czyli zauważ że jak podstawisz jakąś liczbe z tego przedziału za x to niezależnie od tego jaka
to bedzie wartosc wyrazenie w nawiasie bedzie mniejsze od 0 czyli opuszczamy wartoisc
bezwzgledną ze zmianą znaku czyli
|2x−6|=−(2x−6)= (−2x+6) a jezeli wyrazenie pod wartoscia bezwzgledną jest wieksze od 0 to
zostawiasz tak jak było nie zmieniasz znaku
20 kwi 10:37
sinus: to jak bedzie dla
| | |2x + 1| | |
|
| dla x ∊(−3;1) |
| | 2x + 1 | |
|2x + 1| bo dla −2 jest ujemne
a dla 0 dodatnie?
20 kwi 10:47
sinus: tego własnie nie wiem tamte pozostałem mam juz rozpisane
20 kwi 10:47
sinus: no i czy nie powinienem zrobić jeszcze założenia ze x ≠ − 0,5
20 kwi 10:50
sinus: ?
20 kwi 11:53
sinus: wyjasni mi ktoś jak postapic z tą ostatnią wartościa bezwzględna gdzie
|2x + 1| dla x =−2 jest ujemne
a dla x =0 dodatnie?
20 kwi 12:17
sinus: bardzo prosze o pomoc
20 kwi 12:48
sinus: czy jest ktoś w stanie rozwiązać moj problem
20 kwi 13:45