image
sinus: Sprawdzi ktoś czy dobrze rozwiązałem to zadanie i jeszcze mam problem bo nie wiem jaka
podać odpowiedz
bo przecież róznica tych wyrazów a
n + 1 − a
n jest zależna od n wiec czy bedzie poprawna
taka odpowiedz gdy napisze ze ciag nie jest monotoniczny bo równica r zależy od n?
Czy potrafi mi ktoś to wyjaśnic bardzo proszę o pomoc?
http://www25.speedyshare.com/ee4na/download/IMAG0806.jpg
20 kwi 10:20
sinus: ?
20 kwi 10:51
Kaja: napisz treść tego zadania
20 kwi 10:55
krystek: Dodam ,i przedstaw rozwiazanie , nie szukam
20 kwi 10:56
PW: Chciałem, ale zdjęcie jest dla mnie nieczytelne.
20 kwi 10:58
sinus: okey to napisze tak w skrocie
Zbadaj monotoniczność ciagu a
n = (5+10+15+...+5n):(n+3)
przekształcam
wyznaczam a
n+1
| | 5(n+1)(n+2) | |
an+1 = |
| no i teraz |
| | 2(n+4) | |
r = a
n+1 − a
n
i wyczhodzi mi cos takiego
| | 5(n+1)(n+6) | |
r = an+1 − an = |
| no i |
| | 2(n+3)(n+4) | |
wiemy ze n∊N
+
| | 5(n+1)(n+6) | |
czyli dla n∊N+ |
| >0 |
| | 2(n+3)(n+4) | |
ale r jest zależne od n no i nie wiem jaką dać odpowiedz
wydaje mi sie ze powinni być ze ciag nie jest monotoniczny bo równica r zależy od n
bo gdyby był to ciag rosnący to r >0 ale niezależne od n
gdy malejący to r<0 ale również niezależnie od n a w naszym przypadku jest r zależne od n i
co teraz?
20 kwi 12:01
Kaja: a pisze w zadaniu , że ciąg jest arytmetyczny?
Ciąg jest rosnący, bo an+1−an>0
20 kwi 12:06
Kaja: jeśli nie pisze, że ciąg jest arytmetyczny, to nawet nie pisz tego r.
20 kwi 12:06
Kaja: zresztą możesz sprawdzić czy ciąg jest arytmetyczny. Policz sobie trzy pierwsze wyrazy i
różnice między nimi − wychodzą inne.
20 kwi 12:09
sinus: nic nie pisze o tym ze ciag jest atytmetyczny
20 kwi 12:16
Kaja: no właśnie, więc monotoniczność ciągu oceniamy po znaku wyrażenia an+1−an
20 kwi 12:22