pomocy
kaśka: udowodnij, żę dla dowolnych liczb dodatnich a i b prawdziwa jest nierówność
(√a2+1a ) (√b2+1b ) ≥ 1a + 1b
20 kwi 10:11
kaśka: czy ktoś umie?
20 kwi 10:36
PW: Po zapisaniu lewej strony w postaci jednego pierwiastka otrzymamy
√(1+1a2)(1+1b2)=
√1+1a2+1b2+1a2b2
pod pierwiastkiem (tego dobrze nie widać, więc dalej piszę bez pierwiastka) są składniki:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| =( |
| + |
| )2+1− |
| + |
| |
| | a2 | | b2 | | a2b2 | | a | | b | | ab | | a2b2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
= ( |
| + |
| )2+1− |
| + |
| |
| | a | | b | | ab | | a2b2 | |
| | 1 | | 1 | | a2b2−2ab+1 | |
= ( |
| + |
| )2 + |
| |
| | a | | b | | a2b2 | |
| | 1 | | 1 | | (ab−1)2 | | 1 | | 1 | |
=( |
| + |
| )2+ |
| ≥( |
| + |
| )2. |
| | a | | b | | a2b2 | | a | | b | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pierwiastek z tego wyrażenia jest równy | |
| + |
| |= |
| + |
| , |
| | a | | b | | a | | b | |
co kończy dowód
20 kwi 10:54
use: Na początek sprowadzam do wspolnego mianownika i dodaje ulamki z prawej strony nierownosci.
Ze wzgledu na to ze sa to liczby z zalozenia dodatnie mnoze obustronnie przez ab(czyli
mianownik sie mi skróci) wiec dostaje :
√ (a2+1)(b2+1)≥a+b/2 ( moge podniesc do kwadratu bez zmiany nierownosci bo sa to liczby
dodatnie co wiem z zalozenia)
(a2+1)(b2+1)≥a2+2ab+b2
a2b2+a2+b2+1≥a2+2ab+b2
a2b2−2ab+1≥0
(ab−1)2≥0 ⇒ otrzymałem kwadrat roznicy ktory jest zawsze wiekszy badz rowny 0
20 kwi 10:54
use: Nie wiem czy tylko ja mam takie wrazenie ale PW chyba nieco przekombinowal
20 kwi 10:57
PW: Nie. Twój dowód zawiera elementarny błąd logiczny − skorzystałeś z tezy i doszedłeś do jakiegoś
zdania prawdziwego. Nic to nie mówi o wartości logicznej tezy.
Powtarzam się (pisałem to już w kilku takich zadaniach) − jest to przykład nieznośnej maniery
dowodzenia twierdzeń "wychodząc od tezy". To nie jest poprawny dowód.
20 kwi 11:03
use: może i nieznośnie ale polecam zajrzec do informatora maturalne takie dowody są prawidłowe
20 kwi 11:13
Kaja: Przekształcenia są równoważne, więc skoro na końcu otrzymujemy prawdziwą nierówność to ta
pierwsza też jest prawdziwa. Zobacz sobie do kluczy odpowiedzi do poprzednich matur jak są
dowody przeprowadzane. Możesz też przeprowadzić dowód nie wprost.
20 kwi 11:14
PW: Kaja, zgadzam się, że można przeprowadzić dowód przekształcając tezę równoważnie i dochodząc w
ten sposób do zdania prawdziwego. Tyle, ze warunkiem niezbędnym jest napisanie: wszystkie
kolejne przekształcenia dają nierówność równoważną. Dopiero Ty to napisałaś. Jeżeli nie używa
się symbolu "⇔" ani nie pisze tego słowami, to przyjmuje się, że jest to ciąg wynikań, a nie
równoważności.
A tak żebyśmy się dobrze rozumieli: ja nie muszę zaglądać sobie do informatora ani oglądać
sobie kluczy odpowiedzi. Irytuje mnie za to facet, który komentuje, że poprawny dowód jest
"przekombinowany".
21 kwi 01:01
Kaja: PW dla jasności to żeby zobaczyć do kluczy odpowiedzi nie było pisane do Ciebie.
21 kwi 11:31