układ równań
Jolanta Pomózcie proszę:
26a−39b=−11
117a+195b=−74
130a−195b=−55
117a+195b=−74
247a=−129
pomnożyłam na ukos próbowałam rozwiazac metoda przeciwnych współczynników Wychodzą bardzo duże
liczby a wynik zły .,Mozecie pomóc ?
19 kwi 22:26
Mila: A jaki ma być wynik?
19 kwi 22:41
Jolanta : Nie wiem ,ale to co mi wychodziło podstawiałam za x i y i ni e spełniało równania.Czesto sie
mylę niestety
19 kwi 22:44
Jolanta :
−129x−129y=247 /49
−49x+49y=74 /129 nie widżę innej możliwości
19 kwi 22:47
Mila: Nie podoba mi sie ten układ. Pomyłkowo wpisałam drugie równanie
| | −74 | |
3a−5b= |
| i wtedy rozwiązania sa do przyjęcia. |
| | 39 | |
Sprawdź zapisy układu.
sprawdzam co wyjdzie z "+"
19 kwi 22:49
Jolanta : tresc jest taka jak napisałam
19 kwi 22:54
Mila: Wychodzą koszmarki, do czego ten układ potrzebujesz?
19 kwi 22:55
Jolanta : Sasiadka mnie nim uszczesliwiła.Ona juz sobie odpuściła ale mnie zaczęło denerwowac,ze nie moge
zrobić
19 kwi 22:58
Jolanta : Mila dziekuje , jesli wychodzą koszmarki to mi lzej ,ze nie zrobiłam błedu a błąd tkwi w
zadaniu
19 kwi 23:06
Mila: Coś jest źle przepisane
Szkoda czasu.
19 kwi 23:14