ciągi.
damian: Wyraź sumę 10 początkowych wyrazów tego ciągu w zależności od drugiego wyrazu
na czym to zadanie polega? bo trochę nie rozumiem o co mam się zahaczyć ...
19 kwi 21:54
damian: mógłby mnie ktoś naprowadzić ?
19 kwi 22:07
Krzysiek : Napisz cale zadanie. bo nie wiadomo o jaki ciag chodzi czy arytmetyczny czy geometryczny
19 kwi 22:07
damian: to jest ciąg arytmetyczny
19 kwi 22:23
damian: muszę pisać wyrazy ciągi ? są podane 3 wyrazy ciągi, ułamki a w podstawie logarytmy, dlatego
wolę nie pisać. Chcę zrobić sam, ale nie ogarniam jak się zabrać, bo pierwszy raz się z tym
spotykam.
19 kwi 22:24
damian: 
?
19 kwi 22:55
Mila: a
1=a
2−r
a
10=a
2−r+9r
a{10}=a
2+8r
| | 2a2+7r | |
S10= |
| *10=(2a2+7r)*5 |
| | 2 | |
Trudno pomagać, gdy nie znam ciągu, różne są indywidualne przypadki i uproszczenia.
20 kwi 00:32