prosze o pomoc wielomian
majka00: o co chodzi w zadaniu
oblicz wartość liczbową wielomianu dla podanej wartości zmiennej
| | 1 | | 3 | |
W(x) = |
| x2 + |
| x − 2 x=1 |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 21:20
majka00: wystarczy za x podstawic 1 tak?
19 kwi 21:23
majka00: sprawdz czy dana liczba jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=2x3−x+1 x=−1
19 kwi 21:25
krystek: Wtedy W(−1)=0
19 kwi 21:25
majka00: sprawdz czy dana liczba jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=−x2+2x+1 x=1
19 kwi 21:30
majka00: jesli rowna sie 0 to liczba nie jest pierw wielomianu
19 kwi 21:31
19 kwi 21:31
krystek: Wtedy W(1)=0
19 kwi 21:31
krystek: Gdy W(a)=0 wtedy a jest pierwiastkiem wielomianu!
19 kwi 21:32
majka00: ahh pomylilo mi sie
19 kwi 21:35
majka00: 1. Uporządkuj wielomian malejąco i określ jego stopień
a) W(x)=3−x3+2x+x2
b) P(x)=3x3−2x+4x2
c) V(x)=x+x2−4
d) R(x)=4x3−x5+2x−1
19 kwi 21:48
majka00: ?
19 kwi 21:57
19 kwi 21:59
Mateusz: czyli od najwiekszej poetgi przy zmiennej np w a) jest to x
3 a wiec jak przerzucisz −x
3 na
lewo to co otrzymasz

itd potem x
2 potem 2x i na koncu 3 stopien wielomianu wynosi
3(wspołczynnik przy najwyzszej potedze zmiennej)
19 kwi 22:02
Krzysiek : Np a −x
3+x
2+2x+3 no to jesli jest najwyzsza potega 3 to jaki jest stopien wielomianu
Tak samo zrob pozostale przyklady czyli zaczynasz od najwiekszej potegi i jedziesz w dol
19 kwi 22:05
majka00: a) W(x)=−x3+x2+2x+3
b) P(x)=3x3+4x2
c) V(x)=x2+x−4
d) R(x)=−x5+4x3+2x−1 w tym przykladzie obojetne jest w jakiej kolejnosci jest 2x i −1?
20 kwi 11:16
Mateusz:
w b) brakło ci −2x

tak tyle ze 2x−1 to jest jedno wyrazenie
20 kwi 11:20
majka00: aha rownie dobrze moglo by byc
c) V(x)=x2−4+x
d) R(x)=−x5+4x3−1+2x
20 kwi 11:30
majka00: dobrze?
20 kwi 11:37
20 kwi 11:42
majka00:
20 kwi 11:58
Kaja: a co masz zrobić z tymi przykładami?
20 kwi 11:59
majka00: pytam czyy dobrze uporzadkowalam ten wielomian
20 kwi 12:07
Kaja: ustaw te jednomiany od tego który ma największy stopień aż do wyrazu wolnego np
c) V(x)=x2+x−4.
podobnie zrób z d)
20 kwi 12:10
majka00: ok dzieki
20 kwi 12:17
majka00:
a jesli jest taki przyklad
W(x)=6−2x
to nic z tym nie robimy?
20 kwi 12:18
Kaja: uporządkowany bezie wyglądał tak: W(x)=−2x+6
20 kwi 12:20