Wykaż niewymierność liczby p3{2} + p{3}
Clifford: Wykaż niewymierność liczby 3√2 + √3
x = 3√2 + √3
x − √3 = 3√2 // 3
x3 − 3√3x2 + 9x − 3√3 = 2
W(x) = x3 − 3√3x2 + 9x − 3√3 − 2
Nie moge użyc twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu bo współczynniki nie są
całkowite. Co dalej ?
19 kwi 21:10
use: mysle ze tak, nie wprost:
zakladam ze liczba liczba
√3 jest wymierna
| | p | |
czyli √3= |
| gdzie NWD(p,q)=1 |
| | q | |
wiec 3*q
2=p
2 ⇒ co daje sp[rzecznosc zatem liczba
√3 jest niewymierna wiec bez wzgledu na
to co dodamy do liczby niewymiernej to i tak otrzymamy liczbe niewymierną czyli ta suma tez
jest niewymierna Q.E.D
19 kwi 21:25
Clifford: Czyli równie dobrze móglbym badać to tym swoim sposobem ale np tylko dla x=√3 ?
19 kwi 22:02
use: no tak, bo przeciez wystarczy dowiesc ze jedna z liczb jest niewymierna albo obie z osobna są
niewymierne wtey ich suma jest niewymierna co raczej jest oczywiste i nawet logiczne ( mysle
ze zdecydowanie wystarczy udowodnic niewymiernosc jednej z liczb ktora sklada sie na sume i to
juz wystarczy bo niezaleznie od tego drugiego skladnika to nadal otrzymamy liczbe niewymierna
19 kwi 22:40
Clifford: Wielkie THX use
19 kwi 23:00
PW: use, (1+√3)+(1−√3)=2 − ani oczywiste, ani logiczne.
19 kwi 23:52
use: PW − wiedziałem że zaraz pojawi sie jakis "inteligentny" przykład który obali to co napisałem
wyzej, jednak nie rozumiem PW co chcesz udowadniac w tym twoim zalosnym przykladzie bo
przeciez wszystko sie ładnie doda , liczby niewymierne sie skrócą i dostaniemy liczbe
całkowitą jak sam to pieknie zauważełeś .... brak mi słów
20 kwi 10:30
PW: Cytuję:
"wystarczy dowiesc ze jedna z liczb jest niewymierna albo obie z osobna są niewymierne wtey ich
suma jest niewymierna (...) mysle ze zdecydowanie wystarczy udowodnic niewymiernosc jednej z
liczb ktora sklada sie na sume i to juz wystarczy"
Właśnie pokazałem żałosny kontrprzykład, jak bardzo się mylisz. Można się mylić, często mi się
to zdarza, ale zanim się zacznie z kogoś kpić, wypadałoby się trzy razy zastanowić.
20 kwi 11:12
use: posłuchaj PW próbuje człowiekowi na chłopski rozum wytłumaczyć , w ten sposób rozumowania jaki
ty prezentujesz to do wszystkiego można się doczepić, poza tym, chyba normalną rzeczą jest to
,że najpierw się upraszcza do najprostszej postaci wyrażenie czyli odejmuje dodaje co się da i
jak teraz otrzymam już liczbe np √2+√3 albo √2+2 to to wyrazenie zawsze będzie
niewymierne , i oczywiście cieszy mnie fakt że są ludzie którzy wytykają napotkane błędy na
forum bo każdy jest tylko człowiekiem, ale na litość w tym przypadku naprawde nierozumiem o co
tobie człowieku chodzi, bez obrazy ale naprawde przykłąd który podałeś od razu sie rzuca w
oczy że sie to skróci ( i tak poza tym na maturze nie ma zadań takich w których trzeba aż tak
kombinowac , wiadomo ze gdyby byl to jakis skomplikowany ulamek to takie stwierdzenie ze
sprawdzam jedna i juz wiem ze suma jest niewymierna jest niepoprawna ale chodzilo mi o
przyklady typowo maturalne w stylu wykaz ze suma dwoch pierwiastki\ow jest niewymierna to w
takim wypadku po co ma sie ktos przemeczac skoro wystraczy jedna liczba ....)
20 kwi 11:22
PW: Właśnie o to idzie, że nie wystarczy jedna liczba. Nie można, nawet tłumacząc "na chłopski
rozum" używać stwierdzeń fałszywych.
Teraz co do metody działania.
Znasz to zadanie?
Udowodnij, że
3√√5+2−3√√5−2
jest liczbą naturalną.
Będziemy sprawdzali, czy pierwszy z pierwiastków jest liczbą naturalną, czy wymierną, czy
niewymierną − czy też przeprowadzimy dowód dla całego wyrażenia?
20 kwi 11:38
use: czyli
6√7−
6√3 od razu widac ze nie jest to liczba naturalna ( co w tym zadaniu trudnego
)
20 kwi 11:49
PW: Nie, już nie dyskutuję, bo masz wielką pewność siebie i kłopoty z elementarnymi działaniami.
20 kwi 12:28
use: PW; ja tez nie dyskutuje bo widze ze latasz wysoko w przestworzach z tą "swoją" matematyką,
więc lataj sobie dalej i daj spokój z tymi docinkami i pouczaniem innych typu " to żle "
,"tamto źle ", "to elematarny błąd" bo jak widać cienko ci to idzie i naprawde jest czasami
żenujące, a przykłady którymi się podpierasz w tych swoich "dociekaniach" są naprawde
idiotyczne że tak sie wyraze ...pozdrawiam
20 kwi 15:03
AC:
PW ma świętą rację, suma dwóch liczb niewymiernych może być dowolną liczbą.
Wnioskowanie, że suma musi być liczbą niewymierną jest oczywistym błędem
i nie ma co tutaj dyskutować
20 kwi 15:27
use: AC skoro tak to udowodnij mi to że suma dwóch liczb niewymiernych jest liczbą wymierną...
20 kwi 15:49
use: przypomne wam tylko że liczba niewymierna to taka której rozwiniecie dziesietne jest
nieskonczone i NIEOKRESOWE co za tym idzie nie jestesmy w stanie przewidziec jak ułożą sie
liczby po przecinku
co z koleji prowadzi do tego że znalezienie dwoch liczb niewymiernych ktorych suma jest
wymierna jest praktycznie niemozliwe ... ale czekam na jakis konkretny powtarzam KONKRETNY I
ZROZUMIAŁY DOWÓD wtedy zwróce honor PW i powiem wszem i wobec że sie GRUBO pomyliłem ...
20 kwi 15:55
Bogdan:
Np.: √2 + (−√2 = 0, (2 + √2) + (2 − √2) = 4 itd.
Suma liczb niewymiernych może być liczbą niewymierną oraz może być liczbą wymierną.
20 kwi 16:01
Bogdan:
uciekł nawias, √2 + (−√2) = 0
20 kwi 16:02
use: tylko z góry chce zaznaczyć że przykład typu
(−
√5+2)+
√5=2 < jest to liczba calkowita > mnie nie interesuje bo w gruncie rzeczy mamy
tutaj sytuacje w ktorej nawias mozna postrzegac jako liczbe niewymierną i wtedy oczywiscie
suma tych liczb jest wymierna
chodzi mi raczej o przykłady typu tego który był wyjsciowym problemem do dyskusji czyli dwa
pierwiastki np
√2+
√3 >> do tego typu przykładów dowod, to wtedy zwracam honor ...
20 kwi 16:03
use: Bogdan dodawanie liczb przeciwnych to oczywista sprawa ...
20 kwi 16:05
Clifford: Czyli jak w końcu zrobić to zadanie ?
20 kwi 19:23
AC:
Przykład który podał PW:
suma 2 liczb niewymiernych:
3√2+√5 + 3√2−√5 = 1
20 kwi 19:25
Clifford: ?
21 kwi 22:30
jikA:
Bogdan , PW i AC ale jeżeli ktoś się uważa za najmądrzejszego na świecie
to niestety ale nie wpoi mu się że osoba zwracająca uwagę nie chciał go skrytykować tylko
poprawić jego rozumowanie i wskazać mu gdzie rozumuje źle aby na przyszłość wiedzieć.
Pozdrawiam.
Co do zadania to Twoim wielomianem może być
x6 − 9x4 − 4x3 + 27x2 − 36x − 23 = 0.
21 kwi 22:48
Clifford: Mógłbyś mi napisać po kolei jak to wyprowadziłeś ?
21 kwi 22:59
AC:
Dowód nie wprost.
załóżmy, że suma
3√2 +
√3 jest liczbą wymierną
oznaczmy:
3√2 +
√3 = w gdzie w oznacza liczbę wymierną.
stąd
3√2 = w −
√3 podnosimy do sześcianu
2= w
3 − 3w
2√3 + 9w − 3
√3 = w
3 + 9w − 3(w
2 +1)
√3 ⇒
i tutaj jest sprzeczność bo po prawej stronie mamy wyrażenie wymierne,
a wiadomo że
√3 jest liczbą niewymierną.
21 kwi 23:11
jikA:
x = 3√2 + √3
x − √3 = 3√2 / 3
x3 − 3√3x2 + 9x − 3√3 = 2
x3 + 9x − 2 = 3√3(x2 + 1) / 2
x6 + 81x2 + 4 − 36x + 18x4 − 4x3 = 27(x4 + 2x2 + 1)
x6 − 9x4 − 4x3 + 27x2 − 36x − 23 = 0.
21 kwi 23:20
Clifford: Ooo super. Rozumiem. DZięki.
Mam jeszcze pytanie − jak jikA rozłożył to na czynniki całkowite ?
21 kwi 23:23
Clifford: Haha, nie zdążyłęm zdania napisać. Wielkie dzięki jeszcze raz
21 kwi 23:24