ankieta w pewnym liceum
karolka345: zad 10.W ankiecie przeprowadzonej wsrod 200 uczniow klas trzecich pewnego liceum otrzymano
nastepujace wyniki:
−matematyke lubi 100 uczniow
−historie lubi 90 uczniow
−biologie lubi 35 uczniow
−matematyke i historie lubi 25 uczniow
−matematyke i biologie lubi 15 uczniow
−historie i biologie lubi 20 uczniow
−matematyk , historie i biologie lubi 5 uczniow. Oblicz prawdopodobienstwo tego , ze losowo
wybrany uczen nie lubi zadnego z wymienionych przedmiotow. Prosze o pomoc
19 kwi 20:47
karolka345: prosze o pomoc no
19 kwi 21:00
karolka345: pomozcie mi prosze

19 kwi 21:27
Mila:

Diagram Venne'a
Najpierw wpisuję 5 do wspólnej części zbiorów: M,H,B ,
M− matematyka
H− historia
B − biologia
M∩H∩B=5 osób lubi matematykę i historię i biologię.
tylko M i H lubi 25−5=20 osób
Tylko matematykę i biologię lubi 15−5=10 osób
tylko biologię i historię lubi 20−5=15 osób
M=100
tylko matematykę lubi: 100−(10+5+20)=100−35=65 osób
H=90
tylko historię lubi : 90−(15+5+20)=90−40=50 osób
B=35
tylko biologię lubi: 35−(10+5+15)=35−30=5 osób
Jakiś przedmiot lubi
65+20+5+10+50+15+5=170
200−170=30osób nie lubi żadnego z tych przedmiotów
19 kwi 21:41
Mila: Widzę Karolko, ze nie było Ci to potrzebne, następnym razem nie wpisuj zadania, gdy nie czytasz
rozwiązań.
20 kwi 19:36