matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastki
Lucyna:
Udowodnij, że :
√
9−4
√
5
+
√
14−6
√
5
=1
19 kwi 20:42
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2452.html
19 kwi 20:51
krystek:
9−4
√
5
=5−2*2
√
5
+4=(
√
5
−2)
2
14−6
√
5
=5−2*3
√
5
+9=(
√
5
−3)
2
I teraz zastosuj
√
x
2
=IxI
19 kwi 21:29