Rozwiąż równania wymierne.
Marta: Równania wymierne!
Proszę o szybką odpowiedź. Dziękuje z góry
19 kwi 20:39
Lucyna: Ja bym to rozwiązała jak każdą proporcję tzn pomnożyła na krzyż

Przepraszam że nie policzę
ale brak czasu
19 kwi 20:45
bezendu:
a) Df=ℛ\{−4,2}
(x+3)(x+4)=(x+4)(x−2)
x2+4x+3x+12=x2−2x+4x−8
x2+7x+12=x2+2x−8
5x+20=0
5x=−20 / (−5)
x=−4 ∉D
brak rozwiązania
b) (x−1)(x−1)=16
x2−x−x+1−16=0
x2−2x−15=0
teraz policz Δ
19 kwi 20:46
bezendu: oczywiście w b jeszcze dziedzina Df=ℛ\{1}
19 kwi 20:49
Marta: Δ=(−15)2−3*2 Dobrze zaczynam?
19 kwi 21:00
bezendu: 
Δ=b
2−4ac
a=1
b=−2
c=−15
19 kwi 21:01
Marta: Kurcze nie rozumiem tego może ktoś rozwiązać może załapie?
19 kwi 21:04
bezendu: policz Δ napisałem Ci co masz podstawić
19 kwi 21:05
Marta: Δ=(−2)
2−4*1*(−15)?
19 kwi 21:07
Marta: Matematyka z pewnością nie jest moją mocną stroną
19 kwi 21:09
Krzysiek : No to co z tego ze nie jest ale liczyc musisz umiec
Podstawilas dobrze tylko policz teraz ile =delta
19 kwi 21:15