rownania kwadratowe
sabina: Rozwiaz rownanie:
a/−7x2 + 42x = 0
b/ 36x2 = 6x
c/ x2 + 10x +25 = 0
d/ 24x −x2 = 144
Prosze o pomoc i wyliczenia a ja sobie przeanalizuje rozwiazania . Dzieki
19 kwi 20:39
bezendu:
a) −7x2+42x=0
−7x(x−7)=0
x=0 x=7
b) 36x2−6x=0
6x(6x−1)=0
dokończ
c) x2+10x+25=0
zauważ wzór skróconego mnożenia (a+b)2
(x+5)2=0
x=−5
d) −x2+24−144=0 spróbuj sama zrobić
19 kwi 20:48
sabina: niestety zadanie a jest zle zrobione , nie taki wynik mabyc
19 kwi 20:53
Maciek: Bo tam jest 42 a nie 49
19 kwi 20:56
Maciek: Czyli wyjdzie 6
19 kwi 20:57
bezendu: a no tak pomyliłem się dobrze, że zwróciłaś uwagę
a) −7x2+42x=0
−7x(x−6)=0
x=0 x=6
19 kwi 20:57
Maciek: Czyli wyjdzie 6
19 kwi 20:57
Osxx: a) −7x2+42x=0
−7x(x−5)=0
x=0, x=5
19 kwi 20:58
Osxx: przepraszam

wyjdzie
−7x(x−6)=0
x=0, x=6
19 kwi 20:59
kinia: rozwiaz rownanie 2x−144=0
20 maj 20:14
magda: 2x=144
x=72
20 maj 20:15
kinia: 81x2+25=0
i to mam policzycz delty?
20 maj 20:21
J:
| | 25 | |
to się nigdy nie zeruje .. x2 = − |
| ... brak rozwiązań |
| | 81 | |
20 maj 20:22
kinia: ale taki przyklad mam rowiazac...
20 maj 20:29
kinia: Rozwiaz rownanie x3+2x−4x−8=0
20 maj 20:57