?
Ania: Adrian potrzebuje 24 godzin na uporzadkowanie ogrodu . Sebastian potrzebuje az 40 godzin na
uporzadkowanie tego samego ogrodu . ile godzin zajmie im porzadkowanie tego ogrodu
19 kwi 20:32
use: | | 1 | |
czyli adrian za godzine posprząta |
| ogrodu |
| | 24 | |
| | 1 | |
a sebastian posprzata za godzine |
| ogrodu |
| | 40 | |
sprowadz do wspolnego mianownika , dodaj i potem zrob rownanie
x*y=1 gdzie x liczba godzin pracy , y to suma ulamkow czyli ilopsc pracy wykonanej za godzine
przez te dwie osoby
19 kwi 21:32
use: wylkiczysz x i po sprawie
19 kwi 21:32
pigor: ..., czyli rozwiąż równanie wymierne
124+140= 1x , gdzie
x=? − szukana liczba godzin , a więc
40x+24x= 40*24 ⇔ 64x= 5*8*3*8 /:64 ⇔
x=15 godzin . ...
19 kwi 21:41
19 kwi 21:44
Eta:
19 kwi 21:44
pigor: ...o! tym razem nie ja się ...

grzebałem, a więc pozdrawiam .
19 kwi 21:49
Eta:
20 kwi 00:32
20 kwi 08:07
pigor: ..., do
g − jeśli już to powinno być :
| g | | g | | g | |
| + |
| = |
| − szybkość roboty (kopania ogrodu) ... , |
| 24 | | 40 | | x | |
gdzie g − robota w ogrodzie . ...
20 kwi 13:23