Pomoc
Ania: wahadlo zegara ma długosc 36cm i odchyla sie od pionu o 25 stopni. Jaka droge pokonuje
koncówka wahadła w ciagu 30 minut , jesli jedno pełne wahniecie ( od prawej do prawej i z
powrotem)trwa 4s. Może ktos mi pomoc?
19 kwi 19:33
zośka:

30 min=1800s
1800s:4s=450 wahnięć
450*50
0=22500
0
22500
0:360
0=62,5
czyli 62,5*obwód okręgu o promieniu 36cm=62,5*2π*36cm=4500cm=45m
19 kwi 19:51
Ania: Dziekuje slicznie
19 kwi 19:56
zośka: Zaraz,zaraz . Nie bardzo rozumiem co znaczy od prawej do prawej., nie powinno być od prawej do
lewej. więc tam mamy 450 wahnięć tam i z powrotem, więc chyba powinno tam być:
450*100
0=45000
0
45000
0:360
0=125 pełnych obwodów koła o promieniu 36 cm
czyli droga=125*2π*36cm=9000πcm=90π m
Teraz chyba dobrze
19 kwi 20:02
zośka: Przepraszam za pomyłkę, nie doczytałam
19 kwi 20:02
Ania: Tak . to ja sie pomyliłam od prawej do lewej ...

Dziekuje
19 kwi 20:15