matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podaj postac kanoniczna i iloczynowa ,dziedzine i zbior wartosci funkcji
marlena:
y=−2x
2
+x+1
19 kwi 19:27
zośka:
Δ=1+8=9
−1−3
x
1
=
=1
−4
1
x
2
={−1+3}{−4}=−
2
1
y=−2(x−1)(x+
) postać iloczynowa
2
dziedzina =R
19 kwi 19:31
zośka:
−b
−1
1
p=
=
=
2a
−4
4
−Δ
−9
9
q=
=
=
4a
−8
8
1
9
y=−2(x−
)
2
+
postać kanoniczna
4
8
Wykresem jest parabola ramionami skierowana w dół. Wartość największa wynosi q
9
zatem zbiór wartości=(−
∞
,
>
8
19 kwi 19:37