trójkąt prostokątny, ciąg
nie_mam: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r>0.
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Ja zrobiłam to tak:
Oznaczyłam boki jako x, x+r, x+2r
Dalej liczyłam z twierdzenia Pitagorasa:
x
2+(x+r)
2 = (x+2r)
2
Z tego wyszło:
x
2 + 2rx − 3r
2 = 0
x
1/x
2= r/−3r
Skoro r>0 to x
2 odpada.
Więc wychodzi, że bok jest równy r, drugi 2r, a trzeci 3r.
I teraz chciałam policzyć długość promienia ze wzoru
| | r | |
Wychodzi mi |
| , a w odpowiedziach jest r. |
| | 6 | |
Co robię źle?
19 kwi 19:03
zośka: Tam powinno być : x2−2xr−3r2=0
x1=−r (odpada) , x2=3r
boki: 3r,4r,5r
19 kwi 19:16
zośka: Masz policzyć ponadto promień okręgu wpisanego!
Niech R − promień okręgu wpisanego w trójkąt
z drugiej strony:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| 3r*R+ |
| 4r*R+ |
| 5r*R= |
| 12r*R=6r*R |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Porównując oba wzory dostajemy, że musi by R=r
19 kwi 19:22
zośka: Tam oczywiście ma być:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *3r*R+ |
| *4r*R+ |
| *5r*R,  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 kwi 19:25
zośka: Przepraszam, wzór masz na R ok. A błąd wynikał z błędu rachunkowego: x2+2xr−3r2=0 zamiast
x2−2xr−3r2=0
19 kwi 19:28
Eta:

r−−− różnica ciągu arytmetycznego , r>0 i a>0
| | a+b−c | | a−r+a −a−r | | a | |
Rw= |
| = |
| = |
| −r |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(a−r)
2+a
2=(a+r)
2
a
2−4ar=0⇒ a(a−4r)=0 ⇒ a= 4r
19 kwi 21:57