planimetria
Damian: Mam takie zadanko:
Prosta k przechodzi przez punkty A(−1;0) i C(3;4).Wyznacz na osi X taki punkt B aby pole
trójkąta było równe 12.
Po narysowaniu wyszło mi że punkt B=(5;0)
Ale jak to zrobić algebraicznie?
Obliczyłem to co umiałem:
−długość odcinka |AC|=4√2
−prosta k: y=x+1
19 kwi 18:44
zośka: Punkt B będzie miał współrzędne B=(x,0), bo leży na osi x. Wysokość tego trójkąta spuszczona z
wierzchołka C jest równa 4 .
|AB|=
√(x−(−1))2+(0−0)2=|x+1|
|x+1|=6
x+1=6 lub x+1=−6
x=5 lub x=−7
Dwa rozwiązania
19 kwi 18:51
panteon: wys. trójkąta h to odległość b od osi oX a podstawa a do odległość punktu B od punktu A. h,P
są znane więc masz jedną niewiadomą a. pamiętej że jest to odległość w obie strony od A czyli
są 2 rozwiązania
19 kwi 18:51
Damian: Ok,już widze −dzieki
19 kwi 19:11