Pokazać że g nie ma granicy w (0,0)
Jan: Niech R2\{(0,0)} −> R, gdzie g(x,y)= xyx2+y2. Pokazać że: g nie ma granicy w (0,0).
[Wskazówka g=(x,ax)=|a|1+a2]. (mimo tej wskazówki i tak nie wiem jak to zrobić proszę o
pomoc)
19 kwi 18:14
panteon: zapisz ułamki dużym U
19 kwi 18:17
Jan: | | xy | |
Niech R2\{(0,0)} −> R, gdzie g(x,y)= |
| . Pokazać że: g nie ma granicy w (0,0). |
| | x2+y2 | |
| | |a| | |
[Wskazówka g=(x,ax)= |
| ]. (mimo tej wskazówki i tak nie wiem jak to zrobić proszę o |
| | 1+a2 | |
pomoc)
19 kwi 18:19
panteon: | | 1 | | 1 | | 1 | |
najpierw podstaw( |
| , |
| ) a potem według podpowiedzi za a= |
| jeśli się nie |
| | n | | n | | n | |
| | 1 | |
pomyliłem powinno wyjść |
| i 0 |
| | 2 | |
19 kwi 18:33
Jan: a mógłbyś bardziej to rozpisać bo tak nie rozumiem, bardzo proszę i z góry dziękuje
19 kwi 19:02
panteon: | | 1 | | 1 | | | |
najpierw liczysz granice gdy(x,y)→( |
| , |
| ) wtedy wydzie |
| = |
| | n | | n | | | |
| | 1 | | | |
potem z innej strony (x,y) →(x, |
| x) |
| →0 |
| | n | | | |
19 kwi 19:09