Równanie logarytmiczne
***: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.
log 3 5x+2 log 2 5 x −log 3x−2=0
19 kwi 18:05
Mila: tam jest .. −log3x ?
19 kwi 18:34
***: No właśnie tak nam profesor podał...
19 kwi 18:37
Mila:
Proponuję rozwiązać takie równanie :
log
3
5x+2 log
2 5 x −log
5x−2=0, x>0
log
5x=t
t
3+2t
2−t−2=0
t
2(t+2)−(t+2)=0
(t+2)(t
2−1)=0
t=−2 lub t=1 lub t=−1
log
5x=−2 lub log
5x=1 lub log
5x=−1
x=5
−2 lub x=5
1 lub x=5
−1
| | 1 | | 1 | |
x= |
| lub x=5 lub x= |
| |
| | 25 | | 5 | |
19 kwi 18:52
***: No właśnie to mi dobrze wychodzi, może się pomylił przy pisaniu tych równań, ale dziękuję
19 kwi 18:55
Mila:
19 kwi 18:59