wyznacz dziedzine
radi: a)log(2+x) (4x−x2 +5)
jak wyznaczyc dziedzine ? Wiem ze
2+x>0 oraz 2+x mui byc rozne od 0
x>−2 x musi być rozne od −2
dalej
4x−x2+5>0 i tu mam problem... licze delte wychodzi mi x1=5 i x2=−1
i nie wiem co mam dalej zrobić, jakos to musze na osc znaznaczyc czy jak ?
19 kwi 17:37
radi: ee sorki pomyłka 2+x musi być rozne od 1 czyli x musi byc rozne od−1
19 kwi 17:39
Mila:

log
(2+x) (4x−x
2 +5)
2+x>0 i 2+x≠1 i (4x−x
2 +5)>0
| | −4−6 | | −4+6 | |
x>−2 i x≠−1 i (−x2+4x+5>0, Δ=16+4*5=36, x= |
| =5 lub x= |
| =−1) |
| | −2 | | −2 | |
x>−2 i x≠−1i x>−1 i x<5⇔
D
x∊(−1,5)\{1}
19 kwi 22:31
radi: powinno byc chyba x∊(−1,5)\{−1} tak ?
20 kwi 06:10
Kaja: tak
20 kwi 11:05
radi: jeszcze 1 pytanie...skad wiadomo czy mam dac < albo > przy x1 i x2 ?
20 kwi 17:36