permutacje
iekso: Ile jest takich pemrutacji zbioru {a,A,b,B,c,C,d,D}, aby mała litera stała przed dużą
(niekoniecznie obok) np. acdDbBAC?
19 kwi 16:43
iekso: pierwszy przypadek: najpier wszystkie male a potem wszystkie duze 4!*4!
drugi przypadek parami aAbBcCdD 4!
19 kwi 16:49
iekso: pomoże ktos?
19 kwi 18:28
alfa i omega: nie do końca rozumiem to zadanie, ale według tego przykładu to jedyne co ma znacznenie to to
żeby ostatnia litera była duża, więc chyba to będzie tak 7!*4
19 kwi 20:37
PW: Czy idzie o to, że w każdej z permutacji a stoi przed A, b przed B, c przed C i d przed D?
Użyta w treści zadania liczba pojedyncza powoduje, że zadanie jest niezrozumiałe.
20 kwi 00:01
Mila: Tak mi się zdaje, sporo wyszło, ale inaczej niż u alfy i zastanawiam się jeszcze.
Ostatnia będzie duża litera.
20 kwi 00:16
iekso: PW, dokładnie o to chodzi
20 kwi 11:36
PW: Weźmy na początek 8 małych liter − po dwie a, b, c i d. Rozróżnialnych ciągów takich liter jest
| | 8! | | 7! | |
(0) |
| = |
| =3•4•5•6•7. |
| | 2!2!2!2! | | 2 | |
Przykład takiego ciągu to
(1) (a,b,b,a,d,c,c,d).
Jest oczywiste, że z każdego takiego ciągu można na jeden sposób utworzyć ciąg spełniający
warunki zadania − wymieniając na wielką literę po jednej z liter a, b, c, d (z dwóch
występujących w ciągu małych liter zamieniamy tę, która stoi w ciągu dalej). Dla przykładu (1)
będzie to ciąg
(1') (a,b,B,A,d,c,C,D).
Odpowiedź: Liczba ciągów spełniających warunki zadania jest określona wzorem (1).
20 kwi 22:15
PW: W odpowiedzi: nie wzorem (1), tylko wzorem (0).
20 kwi 22:16
Eta:
Można tak:
| | | | | | | |
* | * | * | = ........ = 4*7*3*5*2*3= 3*4*5*6*7 |
| | | | |
20 kwi 22:20
PW: Eta 
Ulżyło mi, bo ktoś jeszcze doszedł do tego samego wyniku, i jest to piękne,
że innym sposobem!
20 kwi 22:37
Mila: Ja też mam taki wynik, ale wasze sposoby są prostsze, mam trochę na piechotę.(2520)
20 kwi 23:04