sinus
sinus: | | √3 | |
Rozwiąż równanie |sin3x| = |
| dla x ∊ do <0,π> |
| | 2 | |
19 kwi 15:34
sinus: prosze o pomoc
19 kwi 16:32
panteon: | | √3 | |
a dla jakiego kąta sinus przyjmuje wartość |
| na <0,pi> ? |
| | 2 | |
19 kwi 16:48
Al Capone: | | √3 | | −√3 | |
sin3x= |
| lub sin3x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin3x=sin |
| lub sin3x=−sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
19 kwi 16:54
Al Capone: itd.
19 kwi 16:55
sinus: no i nie rozumiem dlaczego zapisujecie to w taki sposób
3x = π3 + 2kπ skoro mamy ze x ∊<0;π>
19 kwi 17:02
panteon: bo x∊<o,π> a nie argument sinusa
19 kwi 17:05
panteon: bo x∊<o,π> a nie argument sinusa
19 kwi 17:05
sinus: czyli dla
sin3x = − sinπ3
bede miał takie x
3x = π + ( − π3) + 2kπ
3x = 2π − ( − π3) + 2kπ
x = 2π9 + 23kπ
x = 7π9 + 23kπ
19 kwi 17:24
sinus: na ze w poleceniu jest napisane ze x ∊ <0;π>
to za k = 0 i ustakem odp
x = π9
x = 2π9
x = 7π9
19 kwi 17:27
sinus: tylko w odpowiedziach jest 6 pierwiastków
x = π9
x = 2π9
x = 4π9
x = 5π9
x = 7π9
x = 8π9
ale skąd?
19 kwi 17:29
panteon: | | √3 | |
skoro x∊<0,π) to 3x∊<0,3π> a to jest 1,5 obrotu na kole trygonometrycznym |sin| = |
| w |
| | 2 | |
każdej ćwiartce raz, to daje 6 wartości
19 kwi 17:56
sinus: okey dzieki
czyli jak mam dla x ∊ <π;2π>
sin3x = − sinπ3
bede miał takie x
3x = π + ( − π3) + 2kπ
3x = 2π − ( − π3) + 2kπ
to nie pisze tak jak tutaj zrobiłem to wyżej tylko pisze tak
3x = π + π3 + 2kπ
3x = 2π − π3 + 2kπ
19 kwi 18:34
panteon: ja bym to zapisał najpierw dla siny gdzie y=3x
znalazł wszystkie y na kółku tryg. i podzielił na 3 te kąty, bo ja się w takich zapisach gubię
zwykle więc wole graficznie
19 kwi 18:41