Odcinek łączący środki przekątnych trapezu
Adam: Odcinek łączący środki przekątnych trapezu
Dzień dobry!

Treść zadania :: Podstawy trapezu mają długości 9 i 12. Oblicz długość odcinka łączącego środki
przekątnych tego trapezu.
Rysunek z rozwiązania ::
http://img.zadania.info/zes/8/0052278/HzesR117x.gif
Pytanie jest następujące − dlaczego na rysunku, który podano w rozwiązaniu odcinek |KL| jest
równoległy do podstaw trapezu? Z jakiej zależności to wynika?
19 kwi 15:28
$$: skoro |EF| jest równoległy do podstaw, a KL jest czescia EF to wiadomo od razu, że |KL| jest
równoległy...
19 kwi 15:32
Adam: W treści zadania nie jest nic napisane o |EF| to zostało później dorysowano jako pomoc do
rozwiązania, ale nie wiem z czego to wynika dlaczego |EF| lub |KL| są równoległe.
19 kwi 15:35
19 kwi 16:01
sinus: | | |AB| − |CD| | |
jest na to wzór KL = |
| gdzie AB>CD |
| | 2 | |
19 kwi 16:24
Mateusz: z twierdzenia talesa to wynika mam pokazac?
19 kwi 16:25
sinus: tylko ja nie umiem go wyprowadzić dlatego go zapamiętałem
19 kwi 16:26
Mateusz:
Dobra pokaze rysunek juz masz wiec K i L są odpowiednimi srodkami przekątnych AC i BD E niech
bedzie srodkiem ramienia AD odcinek KL łączy srodki ramion trojkata ABD wiec jest rownoległy
| | AE | | BL | |
do jego podstawy AB // |
| = |
| =1 bo E , L to srodki odcinkow stąd EL || AB |
| | ED | | LD | |
drugi sposob to skorzystanie z prostych faktow:
odcinek EK łączy srodki ramion trójkąta CDA wiec jest rownoległy do jego podstawy CD a skoro AB
jest rownoległy do CD to takze EK jest rownoległy do EL ale mają one wspolny koniec E dlatego
K lezy na odcinku EL i KL jest rownoległy do EL a wiec takze do podstawy trapezu
| | AE | | AK | |
i znow // |
| = |
| =1 |
| | ED | | KC | |
stad EK || CD bo podstawy trapezu są rownoległe a dwa odcinki rownoległe do trzeciego są
rownoległe do siebie.
19 kwi 16:41