Mateusz.
Kordian: Pytanie do Mateusza!
Znalazłem Twój jakiś prostszy sposób na wyznaczanie współrzędnych środka i promienia, chodzi mi
o coś takiego. Ale nie umiem go przełożyć na inne przykłady np. na takie:
x2+y2−3=0
x2+y2−6y+4=0
Bo np. z takim przykładem już nie mam problemów jak opisałeś gdzieś wcześniej czy kiedyś:
x2+y2−4x+2y+1=0 a w tych krótszych teoretycznie nie wiem co robić tym Twoim sposobem (chodzi
mi o sposób bez wzorów skróconego mnożenia)
19 kwi 14:57
pigor: ..., np. tak:
x2+y2−3=0 ⇔ x
2+y
2= 3 − równanie okręgu o
S=(0,0) i
r=√3 ;
x2+y2−6y+4= 0 ⇔ x
2+y
2−6y+9−9+6=0 ⇔
x2+(y−3)2= 3 , czyli
równanie okręgu o
S=(0,3) i
r=√3 i nie znam lepszego sposobu . ...
19 kwi 15:04
Kordian: pigor jedyne czego nie rozumiem to skąd się wzieło w tym drugim przykładzie "+9−9" no i widzę,
że 4 zniknęła też a resztę już rozumiem, to jeśli mógłbyś tylko to wyjaśnić to będę wdzięczny.
19 kwi 15:20
19 kwi 15:22
pigor: ... przepraszam, zapomniałem dodać ... sposobu
dla mnie,
a co do pytań ; 9−9=0, czy nie było dziewiątek i nie ma ich, ale jaką "robotę"
odwalają , że aż chce się kochać matmę , dlatego jeśli ty też tego chcesz, to
mnie się o to nie pytaj, bo na to trzeba samemu sobie odpowiedzieć; pozdrawiam

−−−−−−−−−−−−−−
P.S. z góry wzory skróconego mnożenia odrzuciłeś, a moim zdaniem robisz błąd i tyle
19 kwi 15:45
pigor: 4 (czwórka) nie zniknęła tylko się zredukowała z −9 minus dziewiątką) i wynik,
czyli 3 (trójka) "poszła sobie" na prawą stronę i stała się kwadratem promienia okręgu
19 kwi 15:49