statystyka , prosze o pomoc
[N[Brunetka94]]: Treść: Znajdź liczbę X, jeżeli odchylenie standardowe liczb : 1 , 2 , 3 , 4 , X wynosi = √10 .
Ja zrobiłam jedynie coś takiego :
| | 10 + x | |
średnia arytm. = |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
√102 = |
| [ ( 1 − ? )2 + ( 2 − ? )2 + ( 3 − ? )2 + ( 4 − ? )2 + ( X − ? )2 ] = |
| | 5 | |
i co dalej ?
średnia musze uproscic tak, zeby zniknela 5 w mianowniku ?
i wtedy to co mi wyjdzie czyli 10+x podstawic w niawiasach liczac wariancje − zamiast znaku
zapytania ?
niech ktos mi pomoze
19 kwi 13:53
19 kwi 14:02
aniabb:
150+5x2−100−20x−x2=250
4x2−20x−200=0
x2−5x−50=0
Δ=225
x=10 lub x=−5
19 kwi 14:04
Brunetka94: a jakbym tak licząc wariancję w nawiasy wpisała −> 10 + x
to byłoby coś takiego :
[ ( 1 − 10 + x )2 ... ]
i wtedy te nawiasy bym uprościła , przykładowo ten pierwszy :
[ ( −9 + x )2 i użyłabym wzoru (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 to też by mi dobrze wyszło ?
19 kwi 14:21
Brunetka94: ?
19 kwi 14:30
Brunetka94: ?
19 kwi 15:24
aniabb: | | 10+x | |
w nawiasy musisz wpisac |
| |
| | 5 | |
19 kwi 15:57
Brunetka94: no a jak to podstawie to moge wtedy ten caly nawias pomnozyc przez 125 ?
wiesz o co chodzi ?
najpierw przez 5 zeby pozbyc sie ulamka przed nawiasami a potem razy 25 by pozbys sie
mianownika w nawiasach ?
czy to jest bledne..
bo wlasnie cos takiego nam nauczyciel pokazywal.
19 kwi 16:00
aniabb: tak przez 125 możesz pomnożyć
19 kwi 16:03
Brunetka94: dobrze, dziekuje
19 kwi 16:04