Planimetria
Angelika: Bok kwadratu ma długość 3cm . Odcinamy wszystkie rogi kwadratu w odległości 1cm od wierzchołka
.Oblicz pole powstałego wielokąta.
19 kwi 13:50
aniabb: 32−4•1/2(√22) = 9−4=5
19 kwi 13:54
pigor: ..., np. tak :
Pw= P
k−4P
Δ= 3
2−4*
12*2*1= 9−4=
5 cm
2. ...
19 kwi 13:56
aniabb:
19 kwi 13:56
Angelika: no właśnie mi tak wychodzi a w odpowiedziach jest 16
19 kwi 13:57
Angelika: To nikt nie wie?
19 kwi 14:06
pigor: jak może być 16 kiedy pole kwadratu to 3*3=9

a jeś interpretować, ze ten 1 cm odmierzono na boku
kwadratu, to
Pw= 3
2− 4*
12√2*
12√2= 9−2=
7 cm
2 .
19 kwi 14:07
Angelika: No to musi być po prostu błąd w odpowiedziach
19 kwi 14:09
pigor: ,,, chyba, że przeczytałaś odpowiedź do innego zadania np. numer
zadania się zgadza, ale nie ta strona lub dział, bo i takie cuda się zdarzają
19 kwi 14:13
Angelika: nie no sprawdzałam pare razy

a już pomijając złą odpowiedz to ktora wersja rozwiązania jest
poprawna z trojkątem czy kwadratem? Czy najlepiej oba przypadki
19 kwi 14:25
pigor: ..., ta która daje wynik
5
19 kwi 14:55