ciągi
kasia: Ciąg (x, y, 19) jest arytmetyczny, a ciąg (8, y, z, 27) jest geometryczny. Oblicz x, y oraz z.
19 kwi 12:55
krystek: Masz tyle zadań na forum , przeszukaj i licz.
19 kwi 12:58
ko: (x+19)/2=y to wiemy gdyz wyraz1 plus wyraz 3 podzielone przez 2 jest równe wyraz 3 a wiemy to z
średniej arytmetycznej
a dla c. geometrycznego:
wyraz 2 podnosimy do kwadratu i on jest równy wyraz 1 razy wyraz 3
więc:
y2=8z => z=y2/8
z2=27*y
podstawiamy
y4/64=27y
1728y=y4
y3=1728
y=12
podstawiamy teraz y=12 do pierwszego równania czyli (x+19)/2=y
2y=x+19
24=x+19
x=5
teraz bez problemu obliczamy z
z2=27*y
z2=27*12
z2=324
z=18
prosze bardzo x=5, y=12, z=18
19 kwi 13:10