Wielomiany
Joanna: Dane są wielomiany W(x)= x3−2x2+5x−1. V(x)=x2+5x−2 , G(x)=−5x+3. Wykonaj wskazane działania
i określ stopień wielomianu będącego wynikiem działania. W(x)+2*V(x)*G(x).
19 kwi 12:07
Joanna: Dodam że jest mi to niezmiernie potrzebne na dziś wieczór
19 kwi 13:17
19 kwi 13:38
Izabelka i Michał: x
3−2x
2+5x−1+2(x
2+5x−2)(−5x+3) =
x
3−2x
2+5x−1+(2x
2+10x−4)(−5x+3) =
x
3−2x
2+5x−1−10x
3−50x
2+20x+6x
2+30x−12 =
−9x
3−46x
2+55x−13
Stopień wielomianu wynosi 3.
Mamy nadzieję że dobrze!
19 kwi 13:38
Joanna: Dziękuje
19 kwi 17:19