matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pisze sprawdzian :) Pomocy :)
Tomek:
Oblicz sin2x oraz cos2x, jeśli cosx=1/5 i x należą do przedziału (3/2π ; 2π)
19 kwi 12:04
Godzio:
1
2
√
6
cosx =
⇒ sinx = −
√
1 − 1/5
2
= −
5
5
2
√
6
1
4
√
6
sin2x = 2sinxcosx = 2 * (−
) *
= −
5
5
25
Z drugim sobie radź sam
19 kwi 12:21
Godzio:
1
2
√
6
cosx =
⇒ sinx = −
√
1 − 1/5
2
= −
5
5
2
√
6
1
4
√
6
sin2x = 2sinxcosx = 2 * (−
) *
= −
5
5
25
Z drugim sobie radź sam
19 kwi 12:21