matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Lenka:
Liczby 4,y,25 są trzema kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego .Wyznacz iloraz ciągu.?
19 kwi 08:48
aniabb:
y
2
=4•25=100 y=10 lub y=−10 ale skoro rosnący to tylko y=10 q=10/4=2.5
19 kwi 08:50