matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
wiesia:
x
4
+2x
2
−15=0 x
2
(x
2
+2)−15=0 x
2
(x
2
+2*x*2+2
2
)−15=0 x
2
(x
2
+4x+4)−15=0 jak mam to policzyc
?pomocy!
19 kwi 03:56
Technik:
t=x
2
t
2
+2t−15=0 dalej już prosto
19 kwi 06:16